nie będę podawała przepisu, jak ugotować rosół, bo raczej każdy ma swoją wybraną metodę. jednak im on będzie mocniejszy, dłużej gotowany, tym lepiej.
krupnik grzybowo-pomidorowy
- 2 litry rosołu,
- 1 duża marchew,
- 1 cebula,
- 40 dkg pomidorów,
- 3/4 szklanki pęczaku,
- 20 dkg świeżych grzybów leśnych,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju,
- sól, czarny pieprz
do gotującego się rosołu wrzucić opłukany pęczak i gotować około 30-40 minut. w tym czasie oczyścić grzyby i pokroić je w plastry, a pomidory, marchewkę i cebulę w kostkę. na rozgrzanym oleju smażyć cebulę z marchwią, aż cebula będzie szklista. wtedy dodać grzyby i dusić około 20 minut. następnie połączyć grzyby z rosołem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą i pieprzem i pozwolić im się razem gotować na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut. przed podaniem posypywać posiekaną natką.