pomidorowa o leśnym smaku

nie będę podawała przepisu, jak ugotować rosół, bo raczej każdy ma swoją wybraną metodę. jednak im on będzie mocniejszy, dłużej gotowany, tym lepiej.

pęczak, pomidory, grzyby, zupa

krupnik grzybowo-pomidorowy

  • 2 litry rosołu,
  • 1 duża marchew,
  • 1 cebula,
  • 40 dkg pomidorów,
  • 3/4 szklanki pęczaku,
  • 20 dkg świeżych grzybów leśnych,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, czarny pieprz

do gotującego się rosołu wrzucić opłukany pęczak i gotować około 30-40 minut. w tym czasie oczyścić grzyby i pokroić je w plastry, a pomidory, marchewkę i cebulę w kostkę. na rozgrzanym oleju smażyć cebulę z marchwią, aż cebula będzie szklista. wtedy dodać grzyby i dusić około 20 minut. następnie połączyć grzyby z rosołem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą i pieprzem i pozwolić im się razem gotować na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut. przed podaniem posypywać posiekaną natką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.