jesień = grzyby. Pomimo tego, że w tym roku jakoś grzybobrań mało, nie mogłabym odpuścić sobie tego smaku. Już kiedyś zrobiłam podejście do makaronu z grzybami. Użyłam wtedy kurek i przygotowałam sos serowy z piwem. Dzisiejsze danie ma zdecydowanie bardziej tradycyjny charakter.
tagliatelle z sosem piwno-grzybowym i karmelizowaną pietruszką
- 500 g tagliatelle rigate #Lubella (wstążki długie),
- 300 g pietruszki,
- 300-500 g podgrzybków lub prawdziwków,
- 300 g jasnego piwa,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- sól, pieprz
Boczek pokrój w drobną kostkę i maksymalnie wytop. Jeśli nie będzie tłuszcz chciał się wytopić wlej 1-2 łyżki oleju. Skwareczki zdejmij z patelni. Pietruszkę pokrój w 1 mm paski i smaż powoli na tłuszczu z boczku, aż będzie miękka, a jej krawędzie się zrumienią. Zdejmij ją z patelni i odstaw w ciepłym miejscu. Grzyby pokrój w grube plasterki i przesmaż na pozostałym tłuszczu. Gdy zaczną przywierać podlej piwem. Dodaj posiekany tymianek i dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu 20 minut. Ugotuj makaron. Wymieszaj z sosem grzybowym i podawaj na rozłożonych plasterkach pietruszki, posypane wytopionym boczkiem.
#lubelloveinspiracje #lubellaikoszgrzybow