w tym roku ogórki będą chyba numerem jeden wśród przetworów. oprócz ogórków kiszonych tradycyjnie, zrobiłam też kilka słoików przecieru do ogórkowej, wykorzystując te mniej foremne. a w trakcie pobytu u rodziców przerabiałam je na słodko-ostro na dwa sposoby. dziś przepis bardziej czasochłonny.
ogórki z chilli
- 2,5 kg ogórków,
- 4 łyżki soli,
- 1,5 szklanki octu,
- 0,5 kg cukru,
- 2 łyżeczki chilli,
- 1,5 główki czosnku,
- 8 łyżek oleju
ogórki obrać i pociąć wzdłuż na ósemki. posolić i odstawić na 6 godzin. ocet zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia. ogórki odcedzić z powstałego płynu. posypać chilli, zmiażdżonym czosnkiem, polać olejem i ostudzoną zalewą, wymieszać. odstawić na 12 godzin. po tym czasie nakładać do słoików, zakręcić i nie pasteryzując odstawić.