sezon ogórkowy – zupa ze świeżych ogórków

ogórki,sałata,koperek,serek topiony

hit kuchenny mojej zasadniczo nie gotującej siostry. trzeba zawsze ją było podstępem wdrażać w gotowanie. teraz, gdy już stanie w kuchni i tak marudzi, że woli rolę kuchcika – podać, obrać, umyć.

ogórki,sałata,koperek,serek topiony 

zupa ze świeżych ogórków

  • 2-3 litry bulionu, 
  • 2 marchewki, 
  • 1/2 kg świeżych ogórków, 
  • główka sałaty, 
  • pół pęczka koperku, 
  • 1 kiełbaska serka topionego

obrane marchewki wrzucamy w całości do bulionu i gotujemy, gdy są półmiękkie dodajemy obrane i obojętnie jak pokrojone ogórki. gdy będą miękkie wyławiamy marchewkę, a wrzucamy porwaną sałatę. zagotowujemy i miksujemy na gładko. dodajemy posiekany koperek i trochę miksujemy, ale nie tak żeby ślad po nim zaginął. dodajemy serek topiony i pokrojoną fantazyjną marchewkę. chwilę podgrzewamy mieszając, żeby serek się roztopił. ewentualnie możemy podać grzanki.

janiolka, niedziela, 22 lipca 2007
 

wersja dietetyczna

Zamiast serka topionego wykorzystujemy 1 ziemniak, który dodajemy razem z marchewką, i który razem z sałatą później miksujemy. Serek topiony oprócz zagęszczenia dawał też lekki kwaśny posmak. To możemy uzyskać dodając już na talerzach zwykły jogurt naturalny.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.