ogórki w słodko-ostrej zalewie – przetwory z ogórków v. 1

w tym roku ogórki będą chyba numerem jeden wśród przetworów. oprócz ogórków kiszonych tradycyjnie, zrobiłam też kilka słoików przecieru do ogórkowej, wykorzystując te mniej foremne. a w trakcie pobytu u rodziców przerabiałam je na słodko-ostro na dwa sposoby. dziś przepis bardziej czasochłonny.

ogórki gruntowe, chilli, przetwory, na zimę, ocet

ogórki z chilli

  • 2,5 kg ogórków, 
  • 4 łyżki soli,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 łyżeczki chilli, 
  • 1,5 główki czosnku, 
  • 8 łyżek oleju

ogórki obrać i pociąć wzdłuż na ósemki. posolić i odstawić na 6 godzin. ocet zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia. ogórki odcedzić z powstałego płynu. posypać chilli, zmiażdżonym czosnkiem, polać olejem i ostudzoną zalewą, wymieszać. odstawić na 12 godzin. po tym czasie nakładać do słoików, zakręcić i nie pasteryzując odstawić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.