ta zapiekanka powstała z potrzeby zagospodarowania ugotowanych ziemniaków. w dodatku była okazją do spróbowania pierwszy raz duszonej kapusty włoskiej.
zapiekanka z kapusty włoskiej
- 60 dkg kapusty włoskiej,
- 1 cebula,
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 20 dkg wędzonego boczku,
- 1 jajko,
- 0,5 szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka suszonej kolendry,
- sól, pieprz, słodka papryka i kminek,
- olej do wysmarowania naczynia
cebulę i boczek pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć. kapustę pokroić w cienkie paski i dodać do cebuli. przyprawić kolendrą, solą i pieprzem. dusić do miękkości. ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i jajkiem. doprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem. naczynie żaroodporne wysmarować olejem. przełożyć kapustę. na kapuście ułożyć ziemniaki. piec w 180 st. C do zrumienienia.
proste, rozgrzewające i smaczne – polecam!