coś szybkiego i nieskomplikowanego tuż przed imprezą. w dodatku w kolorze zachęcającym do spróbowania.
roladki z twarożkiem i szynką
- 0,5 l mleka,
- 20 dkg mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 30 ml oleju,
- 15 dkg mrożonego szpinaku,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta cukru i soli,
- 20 plasterków szynki,
- 40 dkg naturalnego twarożku
mleko zmiksować z mąką, jajkami, szpinakiem, olejem oraz proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. usmażyć niebyt cienkie naleśniki. odstawić do wystudzenia. zimne smarować twarożkiem, na którym układać szynkę. ściśle zwijać, ciąć na 2 cm kawałki, które spinać wykałaczkami.
– do twarożku można dodać posiekane zioła i przyprawy;
– jeśli roladki mają być przygotowane dzień przed imprezą, do twarożku można dodać usztywniacz do bitej śmietany. zapobiegnie to podejściu wodą i rozmoczeniu naleśników.