zielone roladki

coś szybkiego i nieskomplikowanego tuż przed imprezą. w dodatku w kolorze zachęcającym do spróbowania.

roladki z twarożkiem i szynką

roladki z twarożkiem i szynką

  • 0,5 l mleka, 
  • 20 dkg mąki pszennej, 
  • 4 jajka, 
  • 30 ml oleju, 
  • 15 dkg mrożonego szpinaku, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta cukru i soli, 
  • 20 plasterków szynki, 
  • 40 dkg naturalnego twarożku

mleko zmiksować z mąką, jajkami, szpinakiem, olejem oraz proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. usmażyć niebyt cienkie naleśniki. odstawić do wystudzenia. zimne smarować twarożkiem, na którym układać szynkę. ściśle zwijać, ciąć na 2 cm kawałki, które spinać wykałaczkami.

– do twarożku można dodać posiekane zioła i przyprawy;
– jeśli roladki mają być przygotowane dzień przed imprezą, do twarożku można dodać usztywniacz do bitej śmietany. zapobiegnie to podejściu wodą i rozmoczeniu naleśników.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.