kiedyś robiłam bardzo podobne bułki orkiszowe. miały dość gęstą strukturę i myślałam, że razowe też takie będą. wyszły takie jak lubię – z chrupiącą skórką i supersprężystym miąższem.
bułki razowe
(8 dużych sztuk)
- 400-420 g mąki pszennej razowej (typ 1250),
- 30 g oleju rzepakowego,
- 200 ml letniej wody,
- 50 ml letniego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki zakwasu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli
drożdże, cukier, miód i ciepłe mleko wymieszać na zaczyn i zostawić na 10 min. mąkę wymieszać z solą. dodać olej, wodę i zakwas, następnie rozpuszczone drożdże. wyrabiać ok. 10 min. – ciasto pozostaje lepkie. przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. po tym czasie mocno natłuszczonymi dłońmi formować bułki. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiać odstępy na rośnięcie. odstawić na 15-20 min. piekarnik nagrzać do 200 st.C, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. piec ok. 12-15 min. po wyjęciu z piekarnika spryskać je lekko wodą.