bułeczki pszenne razowe

kiedyś robiłam bardzo podobne bułki orkiszowe. miały dość gęstą strukturę i myślałam, że razowe też takie będą. wyszły takie jak lubię – z chrupiącą skórką i supersprężystym miąższem.

bułki razowe

bułki razowe

(8 dużych sztuk)

  • 400-420 g mąki pszennej razowej (typ 1250), 
  • 30 g oleju rzepakowego, 
  • 200 ml letniej wody, 
  • 50 ml letniego mleka, 
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • 2 łyżki zakwasu, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli

drożdże, cukier, miód i ciepłe mleko wymieszać na zaczyn i zostawić na 10 min. mąkę wymieszać z solą. dodać olej, wodę i zakwas, następnie rozpuszczone drożdże. wyrabiać ok. 10 min. – ciasto pozostaje lepkie. przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. po tym czasie mocno natłuszczonymi dłońmi formować bułki. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiać odstępy na rośnięcie. odstawić na 15-20 min. piekarnik nagrzać do 200 st.C, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. piec ok. 12-15 min. po wyjęciu z piekarnika spryskać je lekko wodą.

Miodowy miesiąc

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.