gnocchi z dyni z pesto z rucoli

gnocci, kuchnia włoska, pesto, rukola, rucola,

są już dynie! wróciłam dziś do starego przepisu na gnocchi dyniowe, tym razem nie z niebieskim sosem z sera pleśniowego, a z mrożonym pesto z rucoli.

gnocchi z dyni z pesto z rucoli

gnocchi z dyni – składniki

  • 0,5 kg puree z dyni, 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, 
  • 3 jajka, 
  • 650 g mąki pszennej, 
  • pół pęczku szczypiorku, 
  • sól, pieprz, 
  • gałka muszkatołowa

ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy wszystkie składniki. ciasto będzie trochę się kleić do rąk, czym nie należy się przejmować. formujemy wałeczki jak przy produkcji kopytek. tniemy na kawałki, a potem przyciskamy widelcem, żeby mieć wgłębienia, w których będzie nam się gromadził sos. wrzucamy na solony wrzątek, po jakimś czasie zaczną wypływać i wtedy trzeba je spróbować, bo im grubsze zrobiliśmy, tym dłużej będą surowe w środku.

pesto z rukoli – przepis

  • 100 g rukoli, 
  • 50 g startego parmezanu, 
  • 50 g orzechów włoskich (łagodniejsza wersja jest z płatkami migdałowymi), 
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • pieprz, sól

wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, doprawić. 

Komentarze archiwalne (1)

Gość: [Maggie] *.zen.co.uk 6 lat temu
Ano, tez wlasnie zauwazylam, ze dynie sie pojawily – i choc to znak, ze jesien juz za progiem, to jakos mnie to nie martwi, bo tesknilam za dyniowymi pysznosciami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *