myślałam, że brązowa soczewica, to kolejna odmiana tej rośliny, ale okazało się, że to czerwona niełuskana. w przeciwieństwie do łuskanej nie rozgotowuje się po 15 minutach. a zupa należy do bardzo prostych i bardzo sycących, ale nie tak ciężkich, jak np. grochówka.
zupa z soczewicy
30 dkg suchej soczewicy (brązowej lub zielonej), 1 średnia, drobno pokrojona cebula, 2 małe, pokrojone w kostkę marchewki, 1 pokrojona w kostkę pietruszka, 2 pokrojone w cienkie plasterki łodygi selera naciowego, 1 liść laurowy, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy
zieloną soczewicę namoczyć 3 godziny wcześniej, brązowej nie trzeba. soczewicę wrzucić do garnka z warzywami, liściem laurowym i rozmarynem. dolać tyle wody, żeby przykryła wszystko 5 cm powyżej poziomu soczewicy. gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min., soczewica powinna być bardzo miękka, prawie rozgotowana. doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą przed podaniem.