pieczeń á la brassó – kuchnia węgierska w szybkowarze

bardzo lubię szybkowar i gotowanie w nim. dzięki temu to danie zamiast dwóch godzin duszenia zajmuje maksymalnie 45 minut, a z krojeniem mięsa z 10 minut więcej. 
pieczeń á la brassó jest jednym z nie licznych dań kuchni węgierskiej, które nie zawiera papryki. ale nie tylko to jest w nim niespotykane, z bliżej nieznanych powodów nazywane jest pieczenią, choć jest to danie duszone, w dodatku w „noblu dla papryki” znajduje się między gulaszami. wiadome natomiast jest to, że zdecydowanie jest to niezwykle pyszna, czosnkowa potrawa.

wieprzowina, ziemniaki, czosnek

pieczeń á la brassó

  • 60 dkg wieprzowiny,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • olej (smalec oryginalnie) do smażenia

czosnek obrać, z tego zmiażdżyć 2 ząbki, pozostały posiekać drobno. mięso pokroić w 2 cm kostkę, wymieszać z tymi 2 ząbkami i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, chwilę obsmażać. dodać pozostały czosnek, gdy zacznie pachnieć wszystko w garnku zalać niezbyt dużą ilością wody. zamknąć szybkowar i gotować ok. 30 minut. po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone we frytki. jeśli nie przykryje ich sos z duszenia mięsa należy podlać jeszcze wodą. doprawić solą i pieprzem. zamknąć ponownie szczelnie szybkowar i gotować 10-15 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.