makaron z pesto z rokietty

eksperyment z zamrażaniem pesto z rukoli zakończył się pełnym sukcesem – po rozmrożeniu nie straciło właściwości smakowych i wizualnych. zdjęcie dołączyłam do poprzedniego wpisu z przepisem na pesto z rukoli.

makaron z pesto z rokietty zwanej potocznie rukolą

penne z pesto z rokietty zwanej potocznie rukolą

  • 1 porcja pesto z rukoli, 
  • 400 g makaronu penne, 
  • 3 średnie pomidory, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 łyżki oleju , 
  • sól, pieprz, 
  • opcjonalnie 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • kilka łyżek uprażonych pestek słonecznika

ugotować makaron. na oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. dodać pokrojone na ósemki pomidory (można wziąć pomidorki koktajlowe i wtedy przekrawać je tylko na pół). trzymać na patelni przez 2-3 min, ewentualnie podlać octem balsamicznym, zagotować, wyłączyć. odlać 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu i rozrzedzić pesto jeśli jest za gęste. pesto wymieszać z odlanym makaronem, dodać pomidory z czerwoną cebulą. posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *