a w zasadzie już tylko kilkanaście godzin. z tego liczenia tak się zakręciłam, że nowy rok wyszedł mi w sobotę i uratował mnie telefon babci, która zapowiedziała się na piątek i dzwoniła, żeby ustalić wspólne menu.
kaczka pieczona z jabłkami
kaczka, jabłka (szara reneta), sól, pieprz, majeranek
rozmrożoną kaczkę natrzeć od zewnątrz i od wewnątrz mieszanką soli, pieprzu i majeranku. można w takiej postaci zostawić ją na dłużej. jabłka pokroić z ćwiartki lub ósemki, również posypać mieszanką i napchać nimi kaczy brzuch. i do piekarnika w 170 st.C, na tak długo, aż po nakłuciu uda wypłynie zupełnie przeźroczysty sok.
jabłka pieczone
jabłka (szara reneta), słoik żurawin lub borówek
jabłka wydrążyć i w miejsce gniazda nasiennego włożyć żurawiny. piec do zrumienienia.