rolada z indyka – bufet sylwestrowy ciepły

Za cztery dni sylwester. Wiele osób organizuje imprezy w domach i jeśli wy do nich należycie i zastanawiacie się, co podać gościom to proponuję kulinarną wycieczkę na południe Europy, gdzie klimat nieco łagodniejszy, a posiłki wyglądają jakby uśmiechało się do nich słońce. Fesa di tacchino incosta, czyli rolada z piersi indyka zawinięta w ciasto francuskie, dokładnie tak wygląda. Gwoli ścisłości powinno być ciasto ptysiowe, ale jeśli nie zamierzacie robić go samodzielnie, to francuskie je spokojnie zastąpi.

kuchnia włoska, marchew, seler naciowy, ciasto francuskie,

rolada z piersi indyka

  • 1 kg piersi indyka,
  • 1 marchew,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki soku limonki,
  • 1 łyżka curry,
  • 2,5 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • 0,5 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 jajko

Pierś indyka rozetnij tak, by uzyskać duży płat mięsa. Rozbij go delikatnie tłuczkiem. Sok z limonki wymieszaj z curry, solą i pieprzem. Marchew i cukinię pokrój w długie wąskie paski, czosnek posiekaj i uduś na maśle. Dopraw solą. Uduszone warzywa ułóż na środku płatu i zroluj płat. Zwiąż roladę sznurkiem i włóż do naczynia do zapiekania. Piecz w 200 st.C pod przykryciem podlewając co jakiś czas winem, przez 50 minut. Odstaw do ostygnięcia. Usuń sznurek. Roladę ułóż na rozprostowanym płacie ciasta francuskiego, zawiń je i posmaruj ubitym jajkiem. Piecz w 200 st. C przez 20 minut. Podawaj na gorąco.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.