Zgodnie z życzeniami inspiracja może dopaść z każdej strony, nawet ze strony księgarni internetowej 😉
Wielkanocnym odkryciem był indyk nadziewany kaszą gryczaną. Tym razem sama zupełnie przez przypadek podesłałam mu nowy pomysł. W listopadzie zamawiałam w jednej z księgarń internetowych książki małżeństwa Adamczyków: Krwawa historia smaku i Nowości na talerzu. Tuż przed świętami dostałam od księgarni mail z załącznikiem zawierającym kilkanaście stron przepisów. Z lekka przejrzałam spis treści, ale nie zgłębiałam dokładnie reszty. Zapisałam załącznik w tajnym folderze przepisów janiolki, i wysłałam z nim maila do ojca. Ten za to dokładnie przebadał przepis za przepisem. I gdy okazało się, że na święta matka kupiła gęś, zaparł się, że z jabłkami to nuda, więc pora na kaszę w środku.
gęś faszerowana kaszą gryczaną – składniki:
- gęś 3-4 kg,
- garść suszonych grzybów,
- 1,5 szklanki kaszy,
- cebula,
- natka pietruszki,
- jajko,
- bulion warzywny do gotowania kaszy
gęś faszerowana kaszą gryczaną – przepis
w wersji ekspresowej: kaszę gotujemy na sypko razem z grzybami w bulionie.
w wersji normalnej: grzyby moczymy kilka godzin wcześniej i gotujemy. wodę z grzybów dodajemy do bulionu i w tym gotujemy kaszę.
Ugotowane grzyby siekamy i dodajemy do smażącej się posiekanej cebuli. Mieszamy z ugotowaną kaszą i wszystko przesmażamy. Gdy lekko przestygnie dodajemy ubite jajko i mieszamy wraz z pietruszką. Pakujemy to wszystko do gęsi dobrze dociskając, zaszywamy otwór i układamy piersią do dołu w brytfannie do piekarnika rozgrzanego do 230 st.C na 30 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 160 st.C i pieczemy dalsze 3-4 godziny, czyli tyle ile gęś waży, ale w międzyczasie dobrze ją sprawdzać co jakiś czas. W połowie dobrze jest też jest ją obrócić.