ryż curry z pieczonym kurczakiem

W kontekście ostatniego wpisu dziś przykład racjonalnego wykorzystania żywności. Podawałam kiedyś przepis na kedgeree – potrawę pochodzącą z kolonii brytyjskich. Jej specyficzny smak pochodzi od wędzonej ryby. Jednak robiąc przegląd lodówki, akurat ryby w niej nie znalazłam. Ale z pozostałych składników udało mi się osiągnąć nad wyraz satysfakcjonujący efekt.

papryka, basmati,pomidor,jajka,

ryż curry z pieczonym kurczakiem

  • 200 g ryżu basmati,
  • 2-2,5 szkl. rosołu drobiowego,
  • 2 udka pieczonego kurczaka,
  • 1,5 łyżki curry,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • pół limonki lub cytryny

Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, wsyp curry, rozmieszaj, a następnie dodaj ryż. Gdy będzie cały żółty i szklisty wlej szklankę rosołu. Gdy ryż ją wchłonie wlej kolejną i tak, aż będzie miękki. Kurczaka bez kości, paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Dodaj je do ryżu i chwilę razem podgrzewaj, ale nie gotuj. Dopraw solą i sokiem z limonki. Podawaj posypane posiekanym koperkiem, w towarzystwie pokrojonych w ćwiartki jajek.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *