Austria – czarne złoto

dziś będzie wpis historyczno-geograficzny 😉 we wczesnym średniowieczu, w zasiedlonych przez Słowian Alpach wschodnich powstało Księstwo Styrii. W drugiej połowie XIII wieku władzę nad nim na krótko przejął król czeski Przemysł Ottokar II. Jednak po jego klęsce w walce z Rudolfem Habsburgiem w 1278 roku, Księstwo Austrii i Księstwo Styrii przeszły pod panowanie dynastii Habsburgów, stając się jednym z fundamentów ich monarchii. Po pierwszej wojnie światowej Księstwo Styrii zostało rozdzielone między Austrię i Królestwo Serbów, Chorwatów i Słoweńców. Obecnie Styria (austriacka) to 16 388 km², mieszkańców ok. 1,2 mln. Jest to drugi pod względem wielkości kraj związkowy Austrii. Stolicą jest miasto Graz. I właśnie Styria słynie z produkcji oleju z pestek dyni i  to on był pretekstem kulinarnym do wycieczki w stronę Austrii.
wiele informacji o oleju z pestek dyni można przeczytać na stronie Austria. czas na oddech

spätzle z pesto z pestek dyni

spätzle z pesto z pestek dyni
szpecle: 250 g mąki, 5 jaj + 1 żółtko, szczypta soli, 3-2 łyżki wody (jeśli to konieczne), 2 łyżki masła, 1 żółta cukinia, 1 por, 50 ml bulionu
pesto: 60 g pestek dyni, 60 g parmezanu, 100 ml oleju z pestek dyni, sól
jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dobrze wymieszać z mąką i i jeśli ciasto będzie zbyt gęste (nie ma być lejące, ale jednak musi być miękkie na tyle, żeby dało się je przepchnąć przez specjalny przecierak z dużymi oczkami, na zdj. poniżej), dodać 2-3 łyżki wody. odstawić masę na 20–30 minut i w tym czasie przygotować cukinię i pesto.
por pokroić w półplasterki, cukinię w 2-3 mm paski. wrzucić je razem do rondelka, podlać bulionem i dusić do miękkości pora. pestki z dyni uprażyć na suchej patelni. ostudzić. następnie razem z parmezanem i olejem z pestek zmiksować na dość gładką masę. doprawić solą.
zagotować osoloną wodę w dość głębokim garnku, potem zmniejszyć ogień. na brzegu garnka umieścić przecierak lub durszlak z dużymi otworami i przetrzeć przez nie przygotowane wcześniej ciasto. szpecle gotować przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie wodę odlać, a szpecle odłożyć na chwilę do odcieknięcia. w tym samym garnku, w którym się gotowały roztopić masło i z powrotem włożyć szpecle do garnka. wstrząsnąć nim parę razy, następnie dodać uduszoną cukinię i dobrze wymieszać. przełożyć na półmisek i tam szpecle polewać dowolną ilością pesto.

przecierak 

trasa wycieczki makaronowej:
włochy – tagliatelle ze śmietaną, groszkiem i niebieskim serem pleśniowym
austria – spätzle z pesto z pestek dyni
węgry – turos csusza
ukraina – czuzma-łagman
polska – grzybowa zapiekanka

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *