czeskie knedle ze śliwkami

nadrabiam wczorajszy brak przepisu. zupełnie nie wiem, jak to się stało, że w trakcie akcji śliwkowej nie zrobiłam knedli. zapomniałam o nich. czy ktoś zna przepisy zapobiegające sklerozie?!

śliwki, morele

czeskie knedle ze śliwkami

  • 25 dag białego zmielonego sera, 
  • 1 jajko, 
  • ok. 3/4 szkl. mąki, 
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki roztopionego masła, 
  • 12 śliwek

ser zagnieść z pozostałymi składnikami (prócz śliwek) i wstawić na 2 godziny do lodówki. po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, a z każdej z nich zrobić okrągły placuszek, na którym umieścić śliwkę bez pestki. dokładnie skleić ciasto i uformować kulkę. w trakcie lepienia odkładać na posypanej mąką powierzchni. wrzucać do osolonego wrzątku, gdy wypłyną zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 min.

1. można podawać polane zrumienioną na maśle bułeczką, ale ze śmietaną i cukrem wcale nie są gorsze.
2. zamiast śliwek mogą być truskawki i morele.
3. świetnie się mrożą, więc opłaca się zrobić podwójną porcję.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *