barszcz z różnokolorowymi fasolami

dziś wracam do jednego z wpisów z 2009 roku. przepis zanotowany na kartce w 2008, pochodzi  od ciotki z iłży, która po pierwsze zaraziła mnie leczem (najfajniejsze jedzenie wakacyjne), a po drugie mimo należenia do pokolenia gotującego dość tradycyjnie, sprzedała mi kilka zupełnie nowych smaków, jak np. barszcz biały z kapustą, który mam nadzieję jutro pokazać.

barszcz z fasolą

barszcz w 10 minut

  • 1 l barszczu z kartonu, 
  • 1 puszka białej fasoli, 
  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • mały kubek śmietany, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku, 
  • ugotowane łazanki

do barszczu dodajemy wypłukane oba rodzaje fasoli, czosnek i majeranek. gdy się podgrzeje należy przestać gotować i dodać śmietanę. do talerza wkładamy najpierw łazanki, potem zalewamy je zupą. 

 

można doprawić sokiem cytryny lub octem winnym, ale zwykle gotowy barszcz jest już wystarczająco kwaśny

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.