bez wstępu

ryż z brukselką, fot. M. Mazurowski

ryż z brukselką

  • 2 szkl. ryżu, 
  • 0,5 kg brukselki, 
  • 0,5 cebuli, 
  • 5 dag wędzonego boczku, 
  • kilka łyżek oleju, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 4 łyżki startego żółtego sera, 
  • 4,5 szkl. bulionu, 
  • sól, pieprz

oczyszczoną brukselkę ugotować. zarumienić na oleju pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać ugotowaną brukselkę, sól, pieprz. wsypać ryż, a gdy stanie się przezroczysty dodawać po trochu bulion. gdy go całkowicie wchłonie dodać natkę pietruszki, masło, starty ser i wymieszać.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.