maqloba – palestyńskie danie z kurczakiem, ryżem i warzywami dla dużej rodziny

Letnio-urlopowo rozstroiła mi się regularność blogowa. Ale każdy czasem potrzebuje odpocząć od tego, co robi na co dzień. W urlopowych poszukiwaniach nowych smaków, tym razem nie zgłębiałam kuchni regionalnej, tylko sięgnęłam znów do przepisów z ebooków #SmakiWielokulturowości.

Maqloba skusiła mnie swoją egzotycznością, tradycyjnością, charakterem dania dla wieloosobowej rodziny, czyli każdy w nim znajdzie coś co lubi, ale przede wszystkim podobieństwem do dania przygotowanego przez mego tatę – kurczaka z szybkowaru, który jest daniem ewidentnie zaadaptowanym do polskich warunków! Przepis z ebooka spokojnie wystarczyłby dla 12-15 osób i gotować należałoby go chyba w garze 15 litrowym! Sama ułatwiłam sobie sprawę wykorzystując 10 litrową brytfannę. Nie bałam się, że coś przywrze do dna i mogłam podać danie na głębokiej pokrywce brytfanny. Także poniższy przepis i proporcje to już efekt dopasowania do zwykłej kuchni i na potrzeby 6 osób.

kuchnia palestyńska, kuchnia tradycyjna, do góry nogami, ryż, kurczak,warzywa,

maqloba

  • 1 średnia cebula,
  • cały kurczak pokrojony na nieduże kawałki,
  • 6 filiżanek wody,
  • 2 łyżki zmielonego ziela angielskiego lub specjalnych ziół maqloba,
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 4 goździki,
  • 3 liście laurowe,
  • 3/4 szklanki surowego ryżu basmati, opłukanego i wysuszonego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w plastry,
  • ćwiartka kalafiora, pociętego na mniejsze kawałki,
  • 1 bakłażan, pokrojone w plastry,
  • 1 średni pomidor, pokrojone w plastry,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie prażone migdały lub orzechy

Umieść kurczaka w garnku, dodaj 6 filiżanek wody, cebulę pokrojoną w grube plastry, 2 łyżki ziela angielskiego, zmielony kardamon, goździki oraz liście laurowe. Gotuj wszystko razem do momentu, aż kurczak będzie miękki (około 40 minut). Wyjmij kurczaka, odcedź pozostały bulion do osobnego naczynia. Usuń kości z kurczaka. W trakcie gotowania kurczaka namocz w wodzie ryż. Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, odcedź ryż. Pogrzej olej na patelni na średnim ogniu. Usmaż po kolei ziemniaki, bakłażan i kalafior na gorącym oleju, aż będą przyrumienione, ale nie muszą być całkowicie wysmażone. W osobnym garnku, który można wstawić do piekarnika lub w brytfannie, ułóż na dnie usmażone ziemniaki, po to, aby ryż nie przywarł do dna garnka. Dodaj kalafior i pomidory, a na nich rozłóż połowę ryżu. Na to kurczaka, resztę warzyw i ryż. Dopraw solą i pieprzem pozostały z gotowania kurczaka wywar. Wlej go na równi z poziomem ryżu, jeśli będzie go za mało, uzupełnij to osoloną wodą. Przykryj garnek pokrywką i piecz przez godzinę w temperaturze 175 st. C, aż ryż będzie miękki. Przygotuj dużą tacę. Połóż ją na wierzchu garnka lub brytfanny i odwróć do góry nogami. Odstaw na 5 minut w ten sposób i dopiero wtedy powoli usuń garnek.

– Danie można przygotować też bez piekarnika. Czas gotowania jest ten sam, ale wywaru trzeba wlać 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu.

– Jeśli wywaru będzie za dużo, to jak widać na zdjeciu wyleje się, dlatego też dobrze mieć tacę w wyższym brzegiem

kuchnia palestyńska, kuchnia tradycyjna, do góry nogami, ryż, kurczak,warzywa,

Warzywa psiankowate 2018

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *