niedawno przeglądając gazetkę biedronki wpadł mi w oko przepis z białymi kiełbaskami i białym winem. Biała kiełbasa kojarzy mi się dość przaśnie i jakbym myślała nad podlaniem ich jakimś alkoholem, to raczej wybrałabym piwo. Ale skoro już raz kiełbaski jałowcowe podlałam wermutem, to nie wahałam się nad otworzeniem reslinga.
białe kiełbaski z winem
- 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy,
- 0,5 szkl. białego wina,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju
Na rozgrzanym oleju zrumień kiełbaski. Zdejmij je z patelni i trzymaj pod przykryciem. Wrzuć zmiażdżony czosnek, gdy zacznie pachnieć wlej wino. Po zagotowaniu odskrob to co przywarło do dna i włóż kiełbaski. Gotuj przez kilka minut, aż 1/3 płynu odparuje. Posyp natką i podawaj gorące.