zapiekanka ryżowa z piersią kurczaka i brokułami

po przywiezieniu zakupów do domu, poprosiłam latorośl o ich rozpakowanie. każdy element koszyka został poddany szczegółowemu badaniu organoleptycznemu. po dojściu do paczki migdałów usłyszałam – po co je kupiłaś, przecież w lodówce są same migdały. wg mnie nie było i dlatego zaproponowałam kontrolę zapasów. z lodówki dobyło się – o marcepan, o marcepan, o marcepan, a wy migdały gdzie jesteście? nie ma nas…
i oczywiście zapomniałam zapiekankę nimi posypać!

jeśli lubicie zapiekanki ryżowe polecam przetestowanie zapiekanki ze szpinakiem i dzikim ryżem lub dynią i mięsem mielonym oraz quiche z brokułami, za to bez mięsa.

ryż, brokuły, kurczak 

zapiekanka z ryżu z brokułami

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
  • 2 brokuły, 
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 1 duża cebula,
  • 10 dkg boczku wędzonego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 20 dkg ostrego sera,
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 0,5 szklanki migdałów w płatkach (opcjonalnie)

boczek drobno posiekać, wymieszać z masłem i wytopić najlepiej w dużej brytfannie, w której później będzie się piekła zapiekanka. z brokułów odciąć łodygi. obrać je i pokroić w kostkę. cebulę również pokroić w kostkę. cebulę i łodygi wrzucić na patelnię i dusić do miękkości. dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. wlać bulion, zagotować całość, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 15 minut. w tym czasie podzielić brokuła na różyczki, a kurczaka pokroić w małą kostkę. mleko wymieszać z musztardą i startym na tarce serem. wyjąć brytfannę z piekarnika. dodać brokuły i kurczaka, wymieszać, wyrównać powierzchnię. polać mlekiem. posypać migdałami. piec 20-30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *