dziś znowu przegląd archiwum. z perspektywy czasu widzę, że takie połączenia traktowałam wtedy bardzo nieśmiało. jednak przez te kilka lat zmieniło się moje podejście i eksperymenty stały się normą 😉
spaghetti z szynką i duszonymi buraczkami
4 ugotowane lub upieczone spore buraki, 2 cebule, 10 dkg szynki*, 50 dkg spaghetti, olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny
buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki. cebule pokroić w półplasterki i lekko zrumienić na patelni. dodać buraki i chwilę razem poddusić, doprawić solą, pieprzem i sokiem cytryny. szynkę pokroić w paseczki i oddzielnie zrumienić. ugotować makaron. w zwinięty w gniazdko makaron nakładać buraczki i posypywać podsmażoną szynką.
* niejedzący mięsa mogą do posypania, zamiast szynki, użyć fety lub sera koziego