zgrabne kolanka

jedną z piękniejszych rzeczy w kuchni włoskiej są kształty ich makaronów. są ozdobą same w sobie, ale mają też konkretne zastosowania.  tak np. pipe rigate, czyli prążkowane kolanka mają za zadanie zebrać w sobie i na sobie jak najwięcej sosu.

pipe rigate z sosem z łososia

kolanka z wędzonym łososiem

  • 150 g łososia wędzonego, 
  • 300 g makaronu kolanek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 200 g śmietany, 
  • 100 ml mleka, 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

na rozpuszczone masło wlać śmietanę i mleko. dodać poszarpanego drobno wędzonego łososia. przyprawić pieprzem białym i ostrożnie ze względu na słoność ryby, solą. dodać posiekaną natkę. polać ugotowany makaron.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *