Urokiem włoskich past jest to, że zwykle mają niedużo składników i są to proste produkty. Taka też jest i tradycyjna carbonara. Z kolei ten przepis jest pod tym względem całkowitym zaprzeczeniem, choć nadal występują w nim jajka 😉 Carbonara z pomidorami i szparagami to nowe oblicze klasyki kuchni włoskiej. Dlatego musicie sami spróbować, czy chcecie iść z duchem czasu. Ponieważ do was należy decyzja, czy zostajecie przy tym, co znane i sprawdzone.
carbonara z pomidorami i szparagami – składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów (0,5 kg),
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej pietruszki,
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,
- 25 dkg penne,
- 2 małe jajka,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 2 czubate łyżki startego parmezanu
Szparagi pokroić w 5 cm kawałki, grubsze przekroić wzdłuż. Wrzucić na rozpuszczone masło, oprószyć solą i dusić około 5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego masła dolać oliwę i dodać pokrojony w plastry czosnek, chwilę smażyć, wlać pomidory i dusić 10 minut. Ugotować makaron. Sos pomidorowy zdjąć z ognia. Jajka roztrzepać i ciągle mieszając powoli wlać do sosu pomidorowego. Dodać natkę i bazylię, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i szparagami. na talerzach posypać parmezanem.