sycąca zapiekanka z dynią

dynia nie jest żadną nowością w naszym klimacie, ale obserwując co roku, jakie przepisy się pojawiają na popularnych portalach, to króluje najprostsza zupa-krem, a potem następuje import prosto z ameryki ciast dyniowych. a zastosowań jest jeszcze trochę. tak samo jest tyle różnych dyń, że nie warto ograniczać się do najpopularniejszych gigantów. a jeśli kogoś zniechęca konieczność jej obierania, to zapewniam, że dyni hokkaido nie trzeba.

 

łazanki, hokaido,parmezan

zapiekanka makaronowo-dyniowa

  • 0,5 kg dyni,
  • 1 średnia cebula, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 
  • 2 + 2 łyżki oleju, 
  • 25 dkg łazanek lub innego krótkiego płaskiego makaronu, 
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki szczypiorku + do posypania,
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii,
  • 50 g tartego sera cheddar,
  • 1 szklanka śmietany światło gotowania
  • sól i czarny pieprz do smaku, 
  • 25 g tartego parmezanu

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Na blasze ułóż dynię pokrojoną w 1 cm kostkę, cebulę pokrojoną w półplasterki i nieobrane ząbki czosnku. Posyp rozmarynem i skrop 2 łyżkami oleju. Piecz 30-40 minut, aż się dynia lekko przyrumieni. W międzyczasie ugotuj makaron, pozostawiając chochelkę wody z gotowania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C. Upieczony czosnek wyciśnij ze skórek. Wymieszaj z pozostałymi warzywami, śmietaną, ziołami, orzechami i serem oraz wodą z gotowania makaronu. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj. Ułóż w niewysokim naczyniu do zapiekania, posyp parmezanem i skrop pozostałym olejem. Piecz około 25 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.

Do tej zapiekanki dodałam drobno pokrojoną kiełbasę. Kiepsko łączyła się smakowo z pozostałym składnikami. Bez niej zapiekanka nic by nie straciła, jeśli jednak chcecie zapiekankę wzbogacić o mięso, to proponuję przesmażone mięso drobiowe.

Sposób na dynię 2015

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *