carbonara z pomidorami i szparagami – nowe oblicze klasyki

Urokiem włoskich past jest to, że zwykle mają niedużo składników i są to proste produkty. Taka też jest i tradycyjna carbonara. Z kolei ten przepis jest pod tym względem całkowitym zaprzeczeniem, choć nadal występują w nim jajka 😉  Carbonara z pomidorami i szparagami to nowe oblicze klasyki kuchni włoskiej. Dlatego musicie sami spróbować, czy chcecie iść z duchem czasu. Ponieważ do was należy decyzja, czy zostajecie przy tym, co znane i sprawdzone.

szparagi, zielone, pomidory, jajka, makaron

carbonara z pomidorami i szparagami – składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów (0,5 kg), 
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej pietruszki,
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,
  • 25 dkg penne, 
  • 2 małe jajka,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 czubate łyżki startego parmezanu

Szparagi pokroić w 5 cm kawałki, grubsze przekroić wzdłuż. Wrzucić na rozpuszczone masło, oprószyć solą i dusić około 5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego masła dolać oliwę i dodać pokrojony w plastry czosnek, chwilę smażyć, wlać pomidory i dusić 10 minut. Ugotować makaron. Sos pomidorowy zdjąć z ognia. Jajka roztrzepać i ciągle mieszając powoli wlać do sosu pomidorowego. Dodać natkę i bazylię, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i szparagami. na talerzach posypać parmezanem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.