ciasteczka owsiane v.1

chodziły za mną ciastka owsiane, chodziły i wychodziły. przy czym nie miałam ochoty na kruche ciasteczka sklepowe, tylko na takie domowe, trochę gumiaste się ze względu na dużą ilość suszonych owoców. kiedy w końcu zaproponowałam potomkinii wspólne pieczenie, to dziecko poinformowało mnie, że nawet ma dla mnie odpowiedni przepis! przekonałam ją, że mamy taki zapas płatków, że możemy na dobrą sprawę zrealizować oba. dziś pierwszy, jutro konfrontacja.

płatki owsiane, bakalie, rodzynki, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy

ciasteczka owsiane z bakaliami

  • 300 g płatków owsianych (około 2 szkl.),
  • 200 g bakalii: suszone owoce, orzechy, migdały, pestki dyni lub słonecznika, skórka pomarańczowa (w sumie 2-3 garście)
  • 250 g mąki (około 1,5 szkl.),
  • 2 jajka,
  • 160 g szklanki brązowego cukru (około 3/4 szkl.),
  • 100 g roztopionego masła,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ewentualnie woda lub mleko do rozrzedzenia

bakalie posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami. jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody. łyżką nabierać porcje, wilgotnymi rękoma formować kulki i układać je na papierze do pieczenia. jeśli ciasto jest gęste można lekko je spłaszczyć. piec około 10 minut w 160 st.C. 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.