Maszynka do wyciskania ciastek czekała na swój moment chyba z 10 lat… no ale przeszła chrzest bojowy, działa, choć myślałam, że będzie trochę łatwiej. Za to ciasteczka same z siebie pyszne!
maślane ciasteczka wyciskane – przepis
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 250 g miękkiego masła,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 3 łyżki oleju
szklanka tradycyjna o pojemności 250 ml
Jako że ciasto wychodzi dość lepkie najlepiej wyrabiać je robotem. Sypkie składniki przesiej do pojemnika i wymieszaj. Dodaj żółtka, miękkie masło, olej i wyrób ciasto. Przełóż je na stolnicę i wybij dobrze wałkiem. Jeśli będzie się kleić do wałka możesz podsypać trochę mąką. Przełóż do maszynki i formuj ciasteczka. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 st.C przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia.