ten przepis poznałam dzięki Stowarzyszeniu Centrum Pomocy Prawnej im. Haliny Nieć. Zajmując się pomocą uchodźcom przybliżają kulturę innych narodów. Co miesiąc publikują ebook z przepisami. Postanowiłam przetestować kilka z nich i na pierwszy ogień trafił placek z jagodami – głownie dlatego, że te owoce za długo nie postoją. Degustacja przebiegała nad wyraz zadowalająco w ogrodzie.
A po inne przepisy zaglądajcie na stronę #SmakiWielokulturowości
fiński placek jagodowy – składniki
na tortownicę 24 cm
- 100 g masła,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 300 g jagód,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
fiński placek jagodowy – przepis
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i po wymieszaniu, suche składniki. Ciasto powinno mieć sypką konsystencję. Wyklej nim dno i boki tortownicy na około 3 cm wysokości. Na cieście rozsyp jagody. Kwaśną śmietanę zmiksuj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Polej jagody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, na najniższą półkę. Piecz 30-35 minut.