fiński placek jagodowy

ten przepis poznałam dzięki Stowarzyszeniu Centrum Pomocy Prawnej im. Haliny Nieć. Zajmując się pomocą uchodźcom przybliżają kulturę innych narodów. Co miesiąc publikują ebook z przepisami. Postanowiłam przetestować kilka z nich i na pierwszy ogień trafił placek z jagodami – głownie dlatego, że te owoce za długo nie postoją. Degustacja przebiegała nad wyraz zadowalająco w ogrodzie.

A po inne przepisy zaglądajcie na stronę #SmakiWielokulturowości

ciasto, kuchnia fińska, skandynawska, wypieki, słodkie, owoce,

fiński placek jagodowy – składniki

na tortownicę 24 cm

  • 100 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 300 g jagód,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

fiński placek jagodowy – przepis

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i po wymieszaniu, suche składniki. Ciasto powinno mieć sypką konsystencję. Wyklej nim dno i boki tortownicy na około 3 cm wysokości. Na cieście rozsyp jagody. Kwaśną śmietanę zmiksuj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Polej jagody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, na najniższą półkę. Piecz 30-35 minut.

Skandynawskie lato 2018

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *