wędzony karp

wiem, że tradycyjny karp wigilijny przybiera zwykle postać smażoną lub w galarecie, ale mając warunki warto pokusić się o uwędzenie. W ubiegłym roku sprawdziliśmy, czy da się to zrobić na balkonie, na zwykłym grillu z wykorzystaniem blaszanej miski jako jego komory wędzarniczej i się udało! W tym roku spróbujemy kominek ogrodowy przekształcić w wędzarnię, wiórki już czekają, karpie się moczą w solance. Jeszcze zdążycie dziś je przygotować do wędzenia i jutro możecie nam towarzyszyć online.

ryba, wędzenie

wędzony karp

  • karpie wielkości ok. 2 kg,
  • siatka po ziemniakach,
  • wiórki wędzarnicze

solanka

  • 1 litr wody,
  • 80 g soli,
  • 10 g cukru

W dużym garnku zagotować wodę i wyłączyć. Niepatroszonego karpia umieścić w siatce po ziemniakach i na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Przenieść go pod zimną wodę, która usunie ścięty śluz i część łusek. Resztę oskrobać, a samego karpia wypatroszyć. Przygotować solankę, na 2 karpie potrzeba 5 litrów. Zanurzyć w niej karpie na 12-18 godzin. 

20161223_124852Następnie karpie obsuszają się w przewiewnym miejscu przez 3-6 godzin, aż  skóra w dotyku będzie przypominać pergamin.

20161223_165800No więc widzenie po ciemku niestety nie ułatwia dokumentacji zdjęciowej …ale w tym dymie karpie spędzą kilka najbliższych godzin. Pierwsze 0,5 godziny w temperaturze 90 st.C, nastepne 5 godz . w 50 st.C

Po pięciu godzinach karpie rzeczywiście były gotowe, ale mąż stwierdził że spokojnie można je pozostawić na noc w kominku ostygną i dojdą. rano okazało się, że z dwóch karpi mamy jednego i głowę drugiego, reszta spadła z haku i się spaliła w żarze.

c.d.n.

Zdjęcia będą dodawane przez telefon, więc ich orientacja niekoniecznie może być właściwą

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *