dziś drugie danie z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem ciasta filo – burek. występuje również pod nazwami: byrek, börek, boereg, piroq to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. w wersji arabskiej jest wypełniony mielonym lub siekanym mięsem jagnięcym, rzadziej wołowiną. w wersji słodkiej podawany jest z rodzynkami i migdałami. grecki galaktoboureko wypełniony słodkim sosem (jeszcze nie wiem jakim, ale się dowiem!) i aromatyzowany sokiem z cytryny lub pomarańczy.
burek
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- 4 arkusze ciasta phyllo,
- 50 g roztopionego masła
obrać i posiekać ziemniaka i cebulę. zeszklić je razem na oleju. dodać wołowinę i smażyć 5-7 minut na średnim ogniu. jeśli z mięsa wytopi się dużo tłuszczu, należy go zlać. przyprawić zielem angielskim, papryką, solą i pieprzem. odstawić do przestygnięcia. rozgrzać piekarnik do 200 st. C. pierwszy arkusz ciasta posmarować roztopionym masłem, wzdłuż długiego boku rozłożyć 1/4 mięsa. arkusz zrolować i zwinąć w kształt ślimaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. z następnymi arkuszami postąpić tak samo. każdy rulon dokleić do poprzedniego. ślimaka posmarować z wierzchu resztką roztopionego masła i piec 20-30 minut.