kapusta pekińska z morelami

po dość tłustawym burku i cieście filo pora na coś dużo lżejszego – surówkę, w dodatku z warzywa, które jakoś mego serca szczególnie nie podbiło, do momentu, kiedy spróbowałam je na ciepło, czyli kapustą pekińską.

kapusta pekińska, orzechy włoskie, suszone morele

surówka z kapusty pekińskiej

  • 0,5 kg kapusty pekińskiej,
  • 1 duża marchewka,
  • 10 dkg suszonych moreli,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki jogurtu,
  • sól, pieprz

jeśli morele są bardzo suche i twarde należy je zamoczyć na 30 minut w gorącej wodzie. następnie pokroić w paseczki. obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. umytą kapustę przekroić na pół i również pokroić w paseczki. orzechy uprażyć na suchej patelni. majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z kapustą, morelami i orzechami. nie musi się specjalnie długo przegryzać.

Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *