ciasto na każdą okazję

prace nad nowym numerem Maszketów idą pełną parą, bo lada dzień będziecie mogli przeczytać letni numer magazynu, w związku z czym mając chwili przerwy, pozwolę sobie z wyprzedzeniem umieścić przepis na jutro.
przy okazji przyznam się do totalnego zakręcenia, bo to ciasto chciałam przygotować z dzieckiem na dzień ojca, który wg mego wewnętrznego kalendarza miał być dziś, a nie we wtorek… w dodatku planowałam połączyć to z konkursem, który się dziś kończy! także, kawałek ciasta dla każdego, kto ten kalendarz rozpracuje 😉

kukurydza z puszki, maliny, mąka kukurydziana

ciasto kukurydziane z malinami

  • 3/4 szkl. osączonej kukurydzy z puszki,
  • 2 szkl. malin,
  • 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szkl. maślanki,
  • 1/3 szkl. oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia,
  • bita śmietana (opcjonalnie)

wymieszać kukurydzę i 1 szklankę malin, posypać 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru pudru. delikatnie obtoczyć owoce i ziarna. w jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. wymieszać dokładnie zawartość obu misek. dodać maliny i kukurydzę i bardzo delikatnie je przemieszać. tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i oprószyć mąką. przelać ciasto i wstawić na 40-45 minut do piekarnika. piec w 175 st. C, aż góra będzie złota, a patyczek po włożeniu w środek ciasta suchy. ostudzić w tortownicy. podawać z pozostawionymi świeżymi malinami i ewentualnie bitą śmietaną.

przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *