ciasto na spód mazurka

ostatnio w jednym ze sklepów pojawiło się gotowe ciasto na spody mazurków. zainteresowanie wśród znajomych było na tyle duże, że zaczęłam się zastanawiać, co trudnego jest w jego samodzielnym wykonaniu. w dodatku zawsze można przygotować podwójną porcję i część ciasta zamrozić. raz, że odpada ponowne przygotowanie, dwa znamy jego skład i nie musimy odszyfrowywać tajemniczych literek E i spółki.

wielkanoc, ciasto na mazurki

ciasto na mazurek

  • 25 dag mąki, 
  • 7 dag cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 2 żółtka, 
  • 1/3 szkl. śmietany, 
  • 10 dag masła

wymieszać sypkie składniki, dodać żółtka i pokrojone na kostkę masło. nożem siekamy masło na drobne kawałeczki, zagarniając na nie mąkę. gdy są wielkości połówek grochu dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy. owijamy w folię i wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.
zimne ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy formę do pieczenia (blachę mazurkową). robimy rant z ciasta i pieczemy w 180 st. 20 minut.

upieczony spód możemy wypełnić przeróżnymi masami lub choćby konfiturą z róży, jak na zdjęciu powyżej.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.