plum-cake di zucchine e fagiolini to wg. 'kuchni włoskiej’ wersja angielskiego ciasta z owocami, którą można podać jako przystawkę lub…. UWAGA… jako dodatek do duszonego mięsa.
placek z cukinii i fasolki szparagowej
30 dkg cukinii, 25 dkg fasolki szparagowej, 150g masła, 4 jajka, 120 g cukru, 250 g pszennej mąki, 100 g pestek słonecznika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli
cukinię i fasolkę gotować w całości przez 10 min. w osolonym wrzątku. odcedzić, ostudzić i pokroić: fasolkę na kawałki, cukinię w plasterki lub półplasterki (w zależności od jej wielkości). masło roztopić, przelać do miski i do ciepłego dodać 2 całe jajka, 2 żółtka i cukier. ubijać przez 2 min. dodać proszek do pieczenia i mąkę, wymieszać. dodać warzywa i znowu wymieszać. 2 pozostawione białka ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z resztą ciasta. blaszkę wielkości 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. przelać ciasto i piec w 180 st.C ok. 50 min.