bezglutenowa pomidorowa, czyli bez makaronu i ryżu

nie ma co ukrywać, każdy ma swój patent na najlepszą zupę pomidorową. a świat miłośników pomidorówki dzieli się na tych, co jedzą ją z ryżem i tych co z makaronem. a ja, bezbożnik proponuję dziś tę zupę i bez tego i bez tego, za to z dynią! dynia fajnie zagęszcza tę zupę, dzięki czemu nie potrzebuje tradycyjnych dodatków.

jakby ktoś się zastanawiał nad sensem pieczenia połowy kilograma dyni, to proponuję upieczenie większej ilości, tak, żeby cała blacha w piekarniku była obłożona. upieczoną i ostudzoną dynię pakuję w woreczki i zamrażam, przydadzą się do innych dań. poniżej przepis na dynię pieczoną na słono.

 dynia, dyniowa

zupa pomidorowa z dynią

  • 1 kg miękkich pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 0,5 kg upieczonej dyni,
  • 0,5 pęczka posiekanej bazylii,
  • 1 litr rosołu z warzywami,
  • sól, pieprz

Do gorącego rosołu dodaj obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Gotuj 15 minut. Dynię pokrój na 1 cm kawałki i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp bazylią.

pieczona dynia

  • 1 dynia (najlepiej hokkaido, bo można ją jeść skórką,
  • oliwa lub olej,
  • 3-4 gałązki rozmarynu,
  • sól, pieprz

Umytą dynię pokrój w ćwiartki lub ósemki. Wydrąż pestki. Całość nasmaruj oliwą. Ułóż na wyłożonej papierem blasze. Posyp solą i pieprzem. Rozmaryn drobno posiekaj i posyp nim dynię. Piecz w 200 st. C przez 30-40 minut, aż jej krawędzie zaczną się lekko przyrumieniać.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *