curry z kurczakiem i fasolką szparagową

w ubiegłym roku testowałam przepis na pasteryzowaną fasolkę szparagową bez octu, żeby zachować jej naturalny smak. do tego dania otworzyłam pierwszy słoik i byłam niesamowicie zaskoczona, obawiałam się, że będzie kwaśna od kwasku. jest doskonała, więc w tym roku zrobię jej większą ilość w ten sposób. 

kurczak, fasolka

curry z kurczakiem

  • 1-2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżeczki pasty curry,
  • 0,5 kg kurczaka bez kości (może być pierś, jak również wytrybowane udka),
  • 1 szkl. bulionu warzywnego, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 30 dkg ugotowanej fasolki szparagowej,
  • oliwa do smażenia

cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać. na rozgrzanej oliwie chwilę smażyć cebulę, dodać ząbki czosnku i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. dodać pokrojone w kostkę mięso kurczaka. i smażyć razem około 10 minut. dodać pastę curry, dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion i pokrojone pomidory. dusić pod przykryciem około 30 minut. dodać fasolkę, chwilę razem podgrzewać. podawać z chlebkami naan lub ryżem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *