skład farszu jest dość umowny, bo można rezygnować z poszczególnych składników, można je zamieniać, a i tak dynia wyjdzie dobra 🙂
dynia faszerowana kaszą gryczaną i mięsem
2 kg dynia, 30 dkg mięsa mielonego, 30 dkg ugotowanej kaszy gryczanej, garść suszonych grzybów, mały kubek śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej
grzyby zalać niewielką ilością gorącej wody i pozostawić do namoczenia. dynię przekroić na dwie połówki, środek wydrążyć, posolić, oprószyć pieprzem i skropić olejem. wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. grzyby posiekać, wymieszać z mięsem mielonym i ugotowaną kaszą gryczaną. mocno doprawić (dynia wchłonie sól). wypełnić podpieczone dynie i wstawić z powrotem do piekarnika na godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia do śmietany dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i polać z wierzchu dynię.