już od prawie tygodnia funkcjonuję z uszkodzoną lewą ręką, w związku z czym wiele wykonywanych przeze mnie na co dzień rzeczy przejął mąż, m.in. również gotowanie. dzisiejsze danie jest jego dziełem. bardzo udanym z resztą!
kuchnia włoska podaje, że jest to danie szczególnie popularne wśród dzieci, raz ze względu na na delikatny smak, a dwa ze względu na możliwość uczestnictwa w procesie lepienia ryby.
pesce finito
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g tuńczyka w oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 szkl. majonezu,
- sól, pieprz,
- 1 kapar do dekoracji
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmiksować (stare najpierw obierając). pozostawić do ostudzenia. do zimnych dodać tuńczyka, zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną natkę. dokładnie wymieszać i doprawić. masę przełożyć na półmisek formując z niej kształt ryby. posmarować z wierzchu majonezem, udekorować i odstawić do lodówki na minimum godzinę. podawać pokrojoną w grube plastry.