owoce morza & ryż

lekkie ochłodzenie pozwala na większe szaleństwa w kuchni, ba nawet na użycie piekarnika 😉 ale nie na pieczenie was dziś namawiam – na letni obiad lub ciepłą kolację proponuję lekko kwaskowate risotto z owocami morza.

risottozowocamimorza

risotto z owocami morza

  • 250 g mieszanki owoców morza,
  • 300 g ryżu arborio,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml białego wina musującego,
  • 4 dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów,
  • 2-3 szklanki bulionu,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwa do smażenia,
  • pęczek natki pietruszki

na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojony w plasterki czosnek, dodać owoce morza i podsmażać przez 3 minuty. zdjąć je z patelni. cebulę drobno posiekać i umieścić na patelni (ewentualnie uzupełniając oliwę) i zeszklić ją. dodać ryż, mieszając smażyć przez 2 minuty. wlać wino i ciągle mieszać, aż ryż je wchłonie. pomidory drobno pokroić i dodać do ryżu, a potem po chochelce wlewać bulion, odczekując aż każda porcja zostanie wchłonięta. gdy ryż będzie al dente, dodać owoce morza i sok z cytryny. gotować na minimalnym ogniu jeszcze kilka minut. odstawić z ognia na chwilę, posypać posiekana natką i podawać.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.