Z grudniowego wypadu do Rzymu wróciłam z deseczką wielkości paczki papierosów, wyżłobioną na całej powierzchni. Służy do robienia rowków w gnocchi, dlatego było to tylko kwestią czasu, by pojawiły się ona na naszym stole. Niestety rowki po ugotowaniu praktycznie zniknęły. Gdybyście chcieli zrobić rowki, a nie macie tej deseczki, to spokojnie można kluseczki dociskać na zewnętrznej powierzchni widelca.
Jeśli szukacie innych pomysłów na gnocchi z dyni, to polecam 2 przepisy:
– gnocchi z dyni z pesto z rucoli,
– gnocchi z dyni z masłem szałwiowym
dyniowe gnocchi z sosem pomidorowym – składniki:
- 0,5 kg upieczonej lub ugotowanej dyni piżmowej bez skórki,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- ok. 2 szkl. mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól, pieprz
sos pomidorowy – składniki
- mała cebula,
- puszka krojonych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka bazylii,
- łyżka oliwy,
- sól, pieprz
dyniowe gnocchi z sosem pomidorowym – przepis
Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na oliwie. Dodaj pomidory, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Gotuj 5-10 minut. Dynię zmiksuj lub przeciśnij przez praskę, dodaj cynamon, gałkę, paprykę, sól i pieprz. Dosyp 3/4 mąki. Jeśli ciasto da się formować nie dosypuj jej już więcej, ponieważ ciasto ma pozostać lekko lepkie. Uformuj wałeczki o średnicy 1 cm i pokrój je na 1 cm kawałki. Każdy z nich przetocz po specjalnej deseczce do gnocchi lub po ząbkach widelca, tak, by widoczne były rowki. Odkładaj na oprószoną mąką powierzchnię. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć partiami kluseczki. Gotuj je około 5 minut. Podawaj z sosem pomidorowym.