choć kaszanka z grilla jest smaczna sama z siebie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nie była podawana zawsze w ten sam sposób. wystarczyło wyjście do ogródka rodziców – papierówki, cebula, majeranek i jest komplet.
kaszanka z grilla
- kaszanka,
- kwaśne jabłko, np. papierówka,
- cebula,
- świeży majeranek (po gałązce na kawałek kaszanki),
- olej,
- folia aluminiowa
kaszankę głęboko ponacinać w poprzek. jabłko i cebulę pokroić w cienkie półplasterki. folię aluminiową podzielić na kawałki takiej wielkości, by dało się kaszankę swobodnie zawinąć. każdy kawałek posmarować olejem. na środku ułożyć gałązkę majeranku, na to naciętą kaszankę. w nacięcia na przemian wciskać kawałki jabłka i cebulę. jeśli coś zostanie w nadmiarze, to dołożyć z boku. folię aluminiową ściśle zawinąć wokół kaszanek. pakieciki ułożyć na ruszcie i piec po 15 minut z każdej strony. po tym czasie można rozwinąć pakiecik i sprawdzić, czy cebula i jabłka już są miękkie.