proste risotto z oberżyną

po 14 godzinnej podróży ledwie się dziś podniosłam z łóżka, a potem miałam problem z ustaleniem jaki jest dzień tygodnia. w związku z tym coś prostego.

ryż, arborio, bakłażan

risotto z bakłażanem

  • 2 bakłażany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1/3 szkl. oliwy,
  • 2 szkl. ryżu arborio,
  • 4 szkl. bulionu drobiowego,
  • sól, pieprz

bakłażany pokroić w kostkę, lekko posolić i odstawić, aż puszczą gorzki sok. posiekany czosnek i pietruszkę przesmażyć na oliwie. dodać opłukane bakłażany i dusić ok. 5 minut. wsypać ryż, wymieszać i smażyć razem 2 minuty. stopniowo dolewać bulion. gdy ryż będzie miękki doprawić solą i pieprzem. podawać gorące.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.