zamiast jajecznicy

nie jest to jedyny słuszny przepis na frittatę. do jej przygotowania można wykorzystać inne warzywa i sery i uzyskiwać zupełnie nowe smaki.

fasolka szparagowa, pomidory, feta, jajka

frittata z fasolką szparagową i fetą

  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 duży zabek czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 3 jajka,
  • 10 dkg fety,
  • 2 łyżki wody,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

fasolkę pokroić z 3-4 cm kawałki, pomidora w ósemki, czosnek w plasterki. wrzucić je na rozgrzany olej w głębszej patelni. smażyć pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. natkę drobno posiekać i dodać do roztrzepanych z wodą jajek. doprawić je solą i pieprzem. warzywa na patelni w miarę równomiernie rozłożyć. na ich powierzchni ułożyć pokrojoną w plastry fetę. wlać jajka i nie mieszając smażyć, aż brzegi będą przyrumienione, a powierzchnia będzie się lekko ruszać. można patelnię wstawić na 3-4 minuty do piekarnika z włączoną funkcją grill (uwaga na plastikowe rączki patelni) lub zdjąć z ognia i po przykryciu pokrywką pozostawić na 5 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *