do akcji kulinarnej „to my! młode kartofelki 2016” dołączam sałatkę ziemniaczaną pasującą do wszelkich grillowanych mięs. jej delikatny smak nie konkuruje intensywnymi przyprawami i z powodzeniem może zastąpić tradycyjnie podawaną kromkę chleba.
sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i koperkiem
- 0,5 kg małych młodych ziemniaków,
- 0,5 kg fasolki szparagowej,
- 1 duży pęczek koperku,
- 1 szalotka,
- 1 filecik anchovies,
- 3 łyżki czerwonego octu winnego,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz
Wyszorowane ziemniaki ugotuj i pozostaw do ostudzenia. Umytą fasolkę potnij na kawałki wielkości ziemniaków i ugotuj. Z pokrojonej w półplasterki szalotki odłóż około łyżki do sosu. Koperek drobno posiekaj i wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami i fasolką oraz szalotką. Pozostałe składniki zmiksuj, dopraw solą i pieprzem i polej sałatkę.